30 Temmuz 2009 Perşembe

Gökten 3G Düşmüş…

90’ların ikinci yarısında, teknoloji camekanların berisinden izlenebilen,gıpta edilen bir lükstü…
Sonra birden bire, hepimizin evine, cebine girdi, yakasına iliştirildi. Hüviyetlerine TC Kimlik numarası yazdırmayaların pek çoğu kartvizitlerine önce ICQ numaralarını; sonra IM adreslerini yazdırdılar.
Ve bugün, nefes kesen bu koşuda 3G durağında soluklanıyoruz.. Kimimiz “oh be!” diyor, kimimiz “üçge!”,kimimiz “tiriciiii”. Bildiğimiz tek şey, başdöndürücü bir hızla yaşamımıza devam edeceğimiz.. 3G ne sunuyor, nedir ne değildir? Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte inceleyelim…
3G, vakit madenini altına çevirmeyi başarabilen bir simyacının formulü değil. 3G, mobil iletişimin son halkası olan 3. Nesil Haberleşme modelinin uluslar arası adı. Mobil iletişimin tarihine şöyle bir baktığımızda, 1 Nesil Mobil iletişim mobilinin 1970 ‘lere tekabül ettiğini, ve bu devrede daha çok analog ses sinyalleri sayesinde verinin –ki bu veri yalnızca sestir- taşındığını görmekteyiz. 1990’larla birlikte analog ses sinyalleri yerine, sayısal sinyallerin kullanılması ile 1. Nesil yerini hızla İkinci nesil iletişim modeline yani 2G ‘ye bırakır. Sayısal şifreleme ile taşınan ses verisine, zamanla multimedya verileri , düşük hızda internet eklenir ve bugün 3G olarak nitelendirdiğimiz sistemin temelleri atılır.2001 yılında Japonya’da NITT DoCoMo tarafından tarafından ilk 3G ağı kurulur.. Mobil veri iletişiminde muazzam bir artış sağlayan bu hamle, bugün tüm dünyayı sarsan 3G çılgınlığının ete kemiğe bürünmüş halidir.

3G ile neler yapılabilir?


3G’yi bu kadar büyülü kılan, tüm dünyayı avucunuzun içine aldığınızı ve sanki bir el falından bütün dünyanın hal-i pür mealini görebileceğiniz sanısına(!) kaptıran şüphesiz, 3G diye anılan modelin mobil, yani taşınabilir karakteridir. Bu taşınabilirliğe yüksek hızda veri aktarımını ve multimedya özelliklerinin ulaştığı mükemmeliği eklediğinizde, harika sonuçlar elde edebilmek mümkün..
3G ile;
- Yüksek hızda veri aktarımı yapabilirsiniz. Bir DVD’lik filmi dakikalar içerisinde indirebilir ve aynı boyuttaki verileri kısa sürede paylaşabilirsiniz
- İnternet bankacılığı, 3G ile artık çok daha kolay ve kullanışlı olacak. Pek çok banka, kendini 3G’ye hazırlamış durumda.
- 3G ile görüntülü konuşma da mümkün olacak. Neredeyse anlık görüntü aktarımlarıyla, uzaktaki sevdiklerinizi, yanı başınızda hissedebileceksiniz.
- 3G ile, dilediğiniz her yerden TV izleyebileceksiniz..
3G diye başlayan bütün yazılarda yukarıdaki imkanlardan söz edilmekte.. Bu saydıklarım/sayılanlar buzdağının görünen kısmı. Firmalar, şirketler, devlet kurumları kendilerini bu mobil ve yüksek hızlı teknolojiye adapte ettikçe, mobil iletişim göz kamaştırmaya devam edecek..
Ve sevgili okuyucu, benim halâ 3G destekli bir telefonum bile yok!
Anlıyor musun?
Hadi gülümse…


Ziyahan Fakir Albeniz

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben kendim bizzat şahsım bu sektöre hizmet sunsam da hala bir 3g destekli telefon alabilmiş değilim.. çingenelik yapıp şirketten istedik, ne yapalım:) sanki bana ayfon alacak maaşı veriyolar da, bi de ayfon almamı istiyolar...

zyhn dedi ki...

Ah Efendim. İlgi buyurduğunuz için teşekkür ediyorum.