3 Aralık 2009 Perşembe

Google Paralı OLMUYOR!

Google şu an dünyanın en çok kullanılan arama motoru. Yaratıcı bir proje olarak ortaya çıktı; git gide çıtayı yükselterek yoluna devam ediyor.
Hizmetlerinin neredeyse tamamı ücretsiz ve yerelleştirilmiş. Açık kaynak yazılım metodolojisine (ya da felsefesine diye okuyun) verdiği önem; geliştirdiği arama odaklı reklamcılık stratejisi ve memnun edici kar paylaşımı ile de yeni bir ekosistem yaratıyor.
Haber yazarlarının attığı abartılı başlıklar, bu yukarıda yazdıklarımızın tümünü teslim eden internet kullanıcısını üzdü ve düşündürdü. Google paralı mı oluyordu?
Haberleri dikkatle okuyanlar, paralı olanın Google hizmetleri değil; neredeyse tüm interneti saran google örümceklerinin ağına takılan bilgilerden bir kısmının, mecburi olarak, genel gösterimden çıkarılması olduğunu anladılar. Bir kısmı da haber yorumlarında, ortalığı vaveylaya vermeye devam ettiler, ediyorlar.
Aslında tüm bu olanlar, profesyonel internet medyasının, ücret karşılığı paylaştığı içeriklerinin Google örümceklerinin ağına takılmasından ve genel gösterimde, ücret ödenmeksizin gösterilmesinden kaynaklandı. Şikayetlerin artması ile Google sessizliğini bozarak, buna First Click Free, yani Birinci Tıklama Ücretsiz, hamlesiyle cevap veriyor. Bu yeni yönteme göre, Google organik arama sonuçlarında gösterilen haberlerden yalnızca 5 adeti ücretsiz gösterilecek. Web gezgini haberlerin devamını okumak isterlerse ödeme yapmaları için başka bir sayfaya yönlendirilecekler.
Sistem kısaca bu. Ama akla takılan bazı soru işaretleri var. Bunları da yazının sonuna ekleyip, bitiriyorum.

1) Google ve diğer arama motoru örümceklerinin, sayfaları indekslemesi, robots.txt isimli dosya ile kontrol altına alı nıp, içerikler izinlere bağlanabilecekken, neden böylesi bir yöntem düşünüldü?
2) Google bu süzgeçi bütün haber kaynakları için uygulayacak mı? Eğer uygulanacaksa, bu haber üretenler için yeni ve anlamlı bir maddi kaynak haline gelebilir. Bu durumda Google nasıl bir kâr paylaşımı düşünüyor ve öneriyor?
3) Google, belirli adetlerin ücretsiz erişime açık olacağını söylerken, kullanıcı bazlı bir loglama yapacağının sinyallerini veriyor. Peki bu kısıt; şimdilerde moda olan vekil sunucular aracılığı ile aşılabilecek mi?
Saygılar.

Hiç yorum yok: