29 Temmuz 2010 Perşembe

Bilgi Yüklü Bulutlar : Cloud Computing

Geldiğimiz aşamada , ayaklarımızı yerden kesip, bilişim çağı insanını türlü hünerlerle donatan Bulut Bilişim'i kısaca tanıyalım...


                   "Bulutlar geçiyor, haberlerle yüklü,ağır!"
 Nazım Hikmet

Bulut, sanatsal imgelem ve insan tahayyülünde hep gerçek ve fantazinin sınır noktası olarak kodlanmış,  bir sınır olarak bir kez geçildi mi, sanatsal imgelem ya da insan tahayyülünün konusu olan özne, türlü olağanüstülüklerle donatılmıştır.
Geldiğimiz aşamada , ayaklarımızı yerden kesip, bilişim çağı insanını türlü hünerlerle donatan Bulut Bilişim'i kısaca tanıyalım...

Bulut, teknoloji dağarcığında bir imgeden daha çok bir gösterge olarak yer almış; TCP/IP iletişimde iki bilgisayar arasında gidip gelen verinin izlediği yolun karmaşıklığını açıklamak için kullanılmıştır. Bulut'u bilişim dünyasında bugünkü görkemli tahtına oturtan, dünyada ve ülkemizde, internet kullanımının yaygınlaşması,veri aktarım hızının artması, tarayıcı yeteneklerinin gelişmesi ve sanal veri depolama ortamlarının giderek daha çok tercih edilir olması olmuştur. 

Internete bağlanabilecek minimum konfigürasyona sahip bir bilgisayar ve tabii ki Bulut Bilişim mimarisi sayesinde, Office programları kullanabilir, veri depolayabilir ve hatta işletim sistemi çalıştırabilirsiniz. Bunun anlamı gayet açık, sabit sermaye gideri sayılan pek çok kalem, ya artık tamamıyle gider tablosundan silinecek ya da bu harcamalar minimize edilecek.

İhtiyaçlarınızı karşılamak için bir yazılım satın aldığınızı düşünün. Bu yazılımın gerektirdiği konfigürasyon, ölçekleme, sürdürülebilirlik ve çağın olmazsa olmazlarından olan taşınabilirlik bunların hepsi teknolojinin arkaik dönemlerde, artı maliyetler olarak karşımıza çıkardı. Oysa şimdi?  Şimdi her şey daha kolay. Bilgisayarınızın tüm donanım ve servis ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılabilmeniz için geliştirilmiş projeler mevcut. 1 Ocak 2010 tarihinde Microsoft tarafından hayata geçirilen Azure projesi bunlardan biri. 

Google firmasının, Google Docs ve Microsoft'un SkyDrive uygulamaları ise Bulut Bilişim'in en çok tanınan örnekleri.

Hepinizi, teknolojiye bir de bulutların üzerinden bakmaya davet ediyoruz. 

1 yorum:

Fatih Karatana dedi ki...

Cloud computing hızla büyüyen güzel bir mimari, daha doğrusu yaklaşım. Ve bunu bu kadar güzel ifade ettiğin için seni tebrik ediyorum Ziyahan Hoca. Ellerin dert görmesin.