2 Ekim 2012 Salı

Gmail vs Yandex Mail




23.09.2012 tarihinde, Hz. Muhammed (sav) 'e hakaret içeren film videosunun Youtube üzerinden yayınlanma ısrarına kadar! Sosyal Medya'da örgütlenen boykota bizler de karınca misali, kararınca katılalım, istedik: Gmail, Youtube ve Google Chrome başta olmak üzere Google'a ait ürün ve servisleri iki gün süre ile
boykot ederek kullanmadık. Bu süre zarfında Yandex arama motoru ve Yandex Mail 'i de tecrübe etme fırsatı bulduk. Bu tecrübenin neticesinde, Google Mail ve Yandex Mail 'i mukayese eden bir yazı kaleme almak istedim.




Çok uzun süredir Gmail kullanıcısıyım. Google'ın yalnız Gmail ürününü değil, Blogger ve Picasa'dan başlayarak, neredeyse son kullanıcıya  hitap eden (ve hatta bazı kurumsal ürünlerini de) kullanmış bulunmaktayım.
Ürün ve servislerindeki ergonomi, geri bildirimlerin hızlı değerlendirilmesi, servis sağlayıcısının marka değeri gibi unsurlardan ötürü, değiştirmek aklımızın ucundan dahi geçmezdi.
Ta ki, 23.09.2012 tarihinde, Hz. Muhammed (sav) 'e hakaret içeren film videosunun Youtube üzerinden yayınlanma ısrarına kadar! Sosyal Medya'da örgütlenen boykota bizler de karınca misali, kararınca katılalım, istedik: GmailYoutube ve Google Chrome başta olmak üzere Google'a ait ürün ve servisleri iki gün süre ile boykot ederek kullanmadık. Bu süre zarfında Yandex arama motoru ve Yandex Mail 'i de tecrübe etme fırsatı bulduk. Bu tecrübenin neticesinde, Google Mail ve Yandex Mail 'i mukayese eden bir yazı kaleme almak istedim.


- Gmail'de en çok kullandığım fonksiyon Etiket fonksiyonu. Bu fonksiyonun benzerini Yandex Mail'de de bulmak mümkün. Ama yaratılan etiketlere karşılık klasör eşleştirmesi maalesef Yandex Mail'de yok.

- Eposta filtreleri yine kullandığımız bir fonksiyon. Yandex Mail de bu hizmeti sunuyor ancak Gmail'deki filtreler kadar kapsamlı değil. Şöyle ki, Gmail 'in eposta filtreleri, tanımlı filtreye karşılık birden çok aksiyon
tanımlamanıza müsaade ederken, Yandex Mail'de tanımlı filtreye tekabül eden epostalar için sadece bir aksiyon tanımlayabiliyorsunuz. Sözgelimi, Gmail'de filtreye takılacak epostalar için "Gelen Kutusunu Atla","Okundu Olarak İşaretle","Klasöre Taşı" gibi birden çok aksiyon tanımlayabiliyorsunuz, ama Yandex Mail'de yalnızca bir aksiyon tanımlayabiliyorsunuz.

- Yandex Mail ve Gmail için bir diğer mukayese bahsi ise Rehber özelliği.  Rehber özellikleri temel olarak her iki serviste de aynı. Kişi tanımında, ev adres bilgilerini detaylandırabilmenizi Gmail'in artısı olarak sayabiliriz. Yandex Mail'in en büyük eksiği, Rehber sekmesinde karşınıza çıkan eposta adreslerinizde çoklu seçimi tek tek, adresler üzerine tıklayarak yapabilmeniz. Ne oluşturmuş olduğunuz eposta gruplarını tıklayarak, ne de Rehber sayfasının üstünde bulunan Alfabetik süzgeci kullanarak birden çok eposta seçmeniz ve bunlara eposta göndermeniz mümkün olmuyor.

- Tıpkı Gmail'de olduğu gibi Yandex Mail'de de kişi listenizden eposta grupları oluşturabiliyor ve bu gruplara eposta gönderebiliyorsunuz.  Ama grubun tamamına Rehber sekmesi üzerinden tek bir tıkla eposta göndermeniz Yandex Mail'de imkânsız.  Gmail ise buna imkân veriyor. Çalıştığımız şirketin mağazalarını İstanbul ve Bandırma olarak iki gruba ayırıp, her bir grupta bulunan şubeler için eposta grupları tanımladım. İstanbul şubelerinde 58 adet eposta adresi; Bandırma grubunda ise 18 adet eposta adresi mevcut.
Gmail'de her iki gruba da sorunsuz eposta gönderirken, Yandex Mail'de Istanbul Grubu'na mail gönderemiyorum. Konuyu Yandex Destek Ekibi'ne de bildirdim. En kısa sürede çözüm
üreteceklerini söylediler. Bakalım, bekliyoruz!

- Gmail hesabım üzerinden şirket epostalarımı ve birkaç farklı eposta adresimi daha kontrol ediyorum. Gmail'de en sevdiğim özellik olan her eposta adresi için farklı imza tanımlayabilme maalesef Yandex Mail'de yok. Söz gelimi şirket eposta adresim olan ziyahan[at]happy.com.tr 'den eposta yollarken farklı bir tıtr ve telefon numaraları kullanırken; kişisel eposta adresim olan ziyahanalbeniz[at]gmail[dot]com 'dan eposta
gönderirken farklı tıtr ve bilgiler kullanmam gerekiyor.


Yandex Mail'in artılarını sayacak olursak,

- Yandex Mail 'in en hoşuma giden özelliği, göndereceğiniz mail için bir tarih ve saat tayin etmeniz. Yandex Mail hazırladığınız epostayı belirttiğiniz tarih ve saatte alıcılara gönderebliyor. Bu özellik Rehber'deki kişilerin doğum tarihleri ile ilişkilendirilebilirse, çok kullanışlı olabilir. Siz şimdiden dini bayramlar için tebrik epostaları hazırlayabilirsiniz.  Unutmadan, Yandex Mail bu tarih ve saat tayininde en fazla bir yıl sonrasını kabul ediyor, dikkat!



- Yandex Mail gelen kutusunun hemen altında bulunan zaman çizelgesi. Bu süzgec sayesinde zaman çizelgesi üzerinden epostalarınızı süzebiliyorsunuz.

- Yandex Mail 'e bir kez üye olduğunuzda size, neredeyse tüm Yandex alan adları ile eposta adresi tahsis ediyor. Söz gelimi fakir Yandex Mail 'e üye olduktan hemen sonra aynı kullanıcı adı üzerinden @yandex.com.tr @yandex.ru ,@yandex.com adresleri aynı anda tahsis edilmiş. Bu epostalardan herhangi birine yollanan mail posta kutunuza düşüyor. Servislere çoklu  aboneliklerde yurdum insanına faydası olabilir.


Eskiler, hasılı derler, yani sözün kısası, alışkanlıkları değiştirmek kolay olmuyor. Şu boykot süreci ile başlayan eposta, web tarayıcısı ve arama motoru değişikliği serüvenimiz nihayete erdi. Hiçbir şeyin bağımlısı olmamak gerekiyor.

Mahatma Ghandi ile bitirelim,
"Basit yaşa ki başkaları da varolabilsin."


2 yorum:

Necmettin Asma dedi ki...

Gmail'den sonraki dönem Yandex'in gibi görünüyor. Şimdiden epey kullanıcı toplamış olmalı. Arayüzü fena değilmiş. Ayrıca temaları da çok güzel.

Abdulhamit pehlivan dedi ki...

TSK dava acinca ilgimi cekmisti bir kac gundur arama motorunu kullandim. Madem tecrube ettin iyidir diyorsun ustadim:) bir mailde ben alayim;)